29 Mayıs 2010 Cumartesi

WinCE Hazır İmage Yükleme

   Bir kaç günlük aradan sonra yine bloğumun başındayım. Bu gün biraz hep bahsettiğim FriendlyARM kartlara WinCE işletim sistemini yüklemeyi anlatırken bir yandan da PTT idaresine teşekkür ederek(!) bir şeyler karalamaya çalışacağım.

   Geçen yazın sonunda 7" ekranlı kartı ilk elime aldığım zaman çok heyecanlanmıştım. Daha önce hiç böyle bir şeyle uğraşmamıştım. En son bilgisayara bağlayıp sistem kurmaya çalışırken yaktığım Siemens telefonumdan bu yana uzun zaman geçmişti. O heyecanla cihazla beraber gelen DVDyi bilgisayara taktım ve kullanım kılavuzu aramaya başladım. bulmamla heyecanımın yıkılması bir oldu tabi :). Kullanım kılavuzu Çince çıktı çünkü üstelik henüz internet bağlatmamıştım. Geriye tek çare kaldı. Resimler. Neyse ki resimler her dilde aynı görünüyor :). Kullanma kılavuzunda aralarda seçebildiğim ekran görüntülerinden yola çıkarak deneme yanılma ile olayı çözdüm. 

   Kartlara işletim sistemi yüklerken dikkat edilmesi gereken 2 önemli nokta var. Birincisi ekran boyutu. WinCE de ekranı kurulumdan sonra ayarlamak gibi bir imkanınız yok. Zaten kurulumdan sonra ekran yada başka herhangi bir sürücü ekleme imkanınız da yok. İşletim sistemini oluştururken hepsini ve olması gereken ayarları içine gömüyorsunuz ve işletim sistemini bu şekilde bir bütün olarak derliyorsunuz. İşletim sistemi derleme ve derlerken yapılan ince ayarları daha sonra tek tek anlatacağım. Şimdi DVD ile gelen hazır 7" ve 3,5" dokunmatik ekranlar (daha sonradan 5,6" ve 8" ekranlı modellerde çıktı) için oluşturulmuş örnek imajları sisteme kurmaktan bahsedeceğim. İkinci önemli nokta ise flash bellek miktarı. Bunu da daha sonraki günlerde bahsetmek istiyorum yoksa bugünkü yazı çok uzun olacak. 

   Sistemi kurmak için ilk olarak cihazı hem seriport hemde usb kablosundan bilgisayarımıza bağlamamız gerekiyor. Dizüstü bilgisayar kullananlar hemen seriport ne arar la dizi üstünde diyebilirler. Onlarda üzülmesin usb-seriport dönüştürücü var bazarda:) (okuduğunuz vakitte yazıyı yazdığımın üstünden bir kaç yıl geçtiyse bu kısmı dikkate almayabilirsiniz. bazar esprisi bu aralar baya moda:) ) Cihazın üstünde iki tarafında birer tane anahtar bulunuyor. Birisi enerji diğeri ise açılış belleği seçimi için. Hangi taraftakinin ne işe yaradığını anlatmama gerek yok üzerinde yazıyor. Bellek seçim anahtarını NOR konumuna getirip enerji anahtarından cihazı açtığınızda bilgisayarınızda yeni bir aygıt uyarısı gelecek. usb aygıtı olarak sisteme tanıtmanız gerekiyor. sürücü dosyası DVD içinde yada sitede mevcut. SECBULK isimli sürücü bu iş için. 

   Kurulum işi bittiğinde DVD içinden DNW programını çalıştırıyoruz. Eğer sürücüyü düzgün kurduysanız ve cihaz NOR konumunda açıksa program çalıştığında başlık kısmında USB:OK yazısını görürsünüz. OK ifadesi yoksa en başa dönmekte fayda var. Seri port menüsünden connect komutunu da attıktan sonra cihazı yeniden başlatabilirsiniz. Her şey yolundaysa DNW programında gelen menüyü görebilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken şey "x" komutu ile cihazın flash belleğini temizlemek. Bu arada söylemeyi unuttum sanırım flash bellek dediğim bildiğimiz usb bellekler değil tabiki bellek entegresi doğrudan kartın üzerine monte edilmiş ve cihazın sabit diski olarak kullanılıyor. Temizlik işinden sonra cihaza bir ön yükleme(boot) altyapısı yüklemek gerekiyor. bunun için eboot ve nboot adında iki ayrı imaj var. açıkçası aralarındaki farkı henüz bilmiyorum ama ben nboot'u kullanıyorum. Nboot'u sisteme yüklemek için "n" komutunu gönderiyorsunuz. Sizden usb den bir şeyler atmanızı bekliyor. USB PORT menüsünden transmit dediğinizde dosya seçim penceresinde dvdnin içinden nboot programını bulup tamam dediğinizde nboot saniyeler içerisinde yüklenecektir. hemen sonrasında (i) komutunu gönderip ardından da aynı şekilde kullandığınız ekran boyutuna göre NK_A70.nb0 veya NK_N35.nb0 dosyalarından birini gönderdiğinizde ekranda rakamların akmaya başladığını görürsünüz. Hemen korkmayın matriskde falan değilsiniz:). Birazdan biter. Bittiğinde cihazınız kullanıma hazırdır. Tabiiii attığınız WinCE imajı Çince değilse :)).

   Bu arada ben PTT ye teşekkür edecektim anlatırken daldım onu unuttum. Geçen hafta Ebay'dan 2 tane bu cihazlardan satın almıştım. Gönderi numarası ile PTT'nin sitesinden cihazlarım nereye kadar geldi diye her gün bakıyorum. Cihazlar Çin'den İstanbul'a kadar 4 günde geldi ama PTT sağ olsun 3 gün oldu hala İstanbul'dan Konya'ya kadar gelemedi. Türkiye'deki iki ilin arasının Çinden daha uzak bir mesafede olduğunu unutmuşum. Araya hafta sonu da girdiğine göre pazartesiye kadar geleceğini beklemek devletten çok şey istemek olur sanırım. Üstelik eminim ki pazartesi akşama doğru Konya'ya gelir. Ondan bir hafta kadar sonra da Konya merkezden kampüse gelir. Önceden bir kuruluş özelleştirileceği zaman kızardım. Devletin malını satıyorlar diye. Şimdi satmayanlara yada sattırmayanlara kızıyorum. 

1 yorum:

  1. Konya dünyanın çine en uzak noktası ;) bende denedim gördüm. Adana çevre yolu (konyada) ile Aynı mahalledeki adres arası 8 gün :( . Çinden istanbul 4 gün....

    YanıtlaSil